

[ad_1]
Entreprenörskap har inga minimiålder, vilket grundaren av Wanish Sugar Bush bevisar. Till en början startade tonåringen sitt företag vid bara 15 år tack vare hjälp från sin familj. Och nu är han redo att göra det till sitt heltidsjobb efter examen. Läs om hans resa och unika erbjudanden i veckans Small Business Spotlight.
Vad verksamheten gör
Erbjuder 100 % ren lönnsirap och lönnsocker i nordvästra Wisconsin.
Grundaren Will Wanish sa till Small Business Trends, “Just nu erbjuder jag halva pints, pints och quarts till både privatpersoner och butiker. Dessutom har jag i ungefär ett år producerat lönnsocker – det är något unikt att lägga till recept, som topping eller som sötningsmedel för kaffe.”
Affärsnisch
Startas av en 15-åring.
“Nu, som 18-årig gymnasieexamen, är jag glad över att göra detta till mitt heltidsjobb. Vi producerar MYCKET lönnsirap över tävlingen och bara med familjens hjälp.”
Hur verksamheten startade
Hjälper familj.
”Jag började hjälpa min farbror när jag var 13 år gammal; han producerar lönnsirap som en hobby. Jag gillade det verkligen och ville starta ett eget företag. Så 2019 berättade jag för mina föräldrar om mina drömmar – de lät mig göra en lista över nödvändig utrustning och vad som behövdes. Jag fick ett lån på 30 000 USD från en lokal regional företagsfond, köpte utrustning och byggde mitt sirapsskjul. Varje år har vi fördubblat produktionen och ser fram emot vårt bodtillskott och ny utrustning som kommer 2023.”
Största vinsten
Att få lite lokalt erkännande.
“Under 2022 utsågs jag till Årets Entrepreneur för Momentum West – en organisation som täcker en stor del av nordvästra Wisconsin. Det betyder att folk – även som ung entreprenör – känner igen det hårda arbete som jag har lagt ner på mitt företag hittills och den framgång jag har haft.”
Största utmaningen
Pivotering under pandemin.
“När covid drabbade var vi tvungna att ändra hur vi skulle sälja vår sirap annars skulle vi ha gått i konkurs. Så vi fick licens, gjorde en grossistprislista och gick från dörr till dörr till lokala livsmedelsbutiker för att sälja sirap i varje fall. Idag finns vi i cirka 150 butiker över hela Wisconsin och Minnesota.”
Största risken
Investerar i ny utrustning.
”Jag har för närvarande tagit den största risken i min verksamhet; Jag har beställt en ny förångare och omvänd osmosmaskin för att växa under 2023 och framåt. Detta kräver en enorm investering från mig själv och mina föräldrar; slutresultatet är att det kommer att positionera mig för framtiden.”
Lärdom
Planera för framtida tillväxt.
”Om jag kunde göra om något skulle det vara att bygga en större anläggning första gången. Nu håller vi redan på att lägga till sirapsboden och den har bara stått där i tre år. Det hade varit mer vettigt att bygga det större än vad vi behövde vid den tiden så att vi var redo för tillväxt och inte behöver investera de pengarna nu.”
Hur de skulle spendera 100 000 USD extra
Säkra nödvändiga förnödenheter.
“Med bristen på glasflaskor och kapsyler skulle jag köpa så mycket jag kunde med 100 000 $ – det skulle tillåta mig att ha allt jag behöver under de kommande ett till två åren utan att oroa mig om det kommer att finnas i lager.”
Företagsmaskot
En vänlig hund.
“Min företagsmaskot är Maple, mitt gula labb – hon har precis fyllt ett år och är det mest populära på våra sociala medier.”
* * * * *
Bild: Wanish Sugar Bush, Will Wanish
[ad_2]
Source link